Kérdése van? Írjon nekünk: info@fakucko.eu

Blog

SULIPARA? HOGYAN KÉSZÍTSÜK FEL GYERMEKÜNKET JÁTSZVA AZ ISKOLÁRA?

Katica
SULIPARA? HOGYAN KÉSZÍTSÜK FEL GYERMEKÜNKET JÁTSZVA AZ ISKOLÁRA?

Figyelemzavar? Nem képes sokáig koncentrálni? Frusztrált? Nem elég fejlett a finom motorikája? Erre keressük a megoldást!

Ebben a cikkben nem azokat a termékeket fogom felsorolni, amik a legfelkapottabbak, hanem az a célom, hogy segítséget nyújtsak nektek megtalálni azokat a környezetbarát fejlesztő játékokat, amelyek igazán hasznosak lesznek az iskolába készülő gyermeked számára, hogy minél egyszerűbb legyen az átmenet az ovi és a suli között.

 

 

A megoldás nem a feladatlapokban rejlik, hanem a megfelelő játékok kiválasztásában, hogy gyermekünk minél aktívabban töltse az idejét, mialatt számos készsége fejlődik.

Szeretném kiemelni, hogy a játékok nagy részét iskolás korban is bátran választhatjátok, hiszen a napjainkban egyre nagyobb a figyelemzavarral küzdő gyermekek száma, akiknek a lent felsorolt játékok mindegyikét javaslom akár terápiaként is.

Nézzük, hogy mik azok a gyakori fejlesztendő készségek, amelyeket a Fakuckó által ajánlott természetes játékok támogatnak:

  • Motoros készségek
  • Koncentráció
  • Problémamegoldás
  • Nyelv és szókincs
  • Gondolkodás
  • Korai matematikai készségek
  • Előolvasási készség
  • Térbeli tájékozódás

Woody Builder

 

Igaz, ez az egyik személyes kedvencem, hiszen nagyon jó szórakozást nyújt kortól függetlenül, miközben a gyermekeknek fejlődik az térbeli tájékozódásuk, motoros készségeik, egyensúlyérzékük – ami sajnos sok gyermeknél probléma szokott lenni. Ha ez nem megfelelően fejlődik, problémák adódhatnak például a szem-kéz koordináció területén, vagy a téri tájékozódás során (mindkettő nélkülözhetetlen az írás-olvasás tanulásához). Katt a képre, és nézd meg hogyan is működik ez a szuper mozgásos játék: 

 

Építőkészletek

 Az egyik legjobb befektetés, ha vásárolsz gyermekednek egy építőkészletet, soha nem késő ennek beszerzése.

Egy jó építökészlet sokmindent tartalmazhat: az alap egy építőkocka készlet – itt válogathatsz-, ezt szuper kiegészíteni egy szivárvánnyal, amely sokszínűségéről itt olvashatsz bővebben.

Ha ezek már mind megvannak és nyitottak vagytok egy összetettebb építési formára, akkor megéri beruházni egy-két Logi-vár szettre is, amelynek az építőelemeinek méretaránya és összeillesztési módja ugyanolyan, mint a valódi gerendaházak építésénél alkalmazott technológia. A hagyományos építőkockákkal ellentétben a Logi -várból épített szerkezet nem tud szétesni a gerendákon található bemélyedéseknek köszönhetően. A siker garantált!

Ezek az építőkészletek fejlesztik gyermeked:

  • kognitív készségeit
  • finom- és nagymotoros készségeit egyaránt 
  • kreativitást
  • a képzelőerőt
  • problémamegoldó
  • koncentráció 
  • előmatematikai fogalmakat

Az olyan egyszerű tevékenységek, mint a tornyok építése olyan készségeket fejleszt, mint egy szám értékének megtanulása, számok (több, kevesebb), méretek, hosszúságok stb. összehasonlítása.

 

ELOU Buborék építő

 

Ezt az igazán fenntartható, strapabíró, fejlesztő játékot több fejlesztőközpontban is használják már, iskolás és óvodás korosztály számára egyaránt. A maga egyszerűségét mutatva a négy különböző méretű parafagolyót kell a gyermeknek egymásra helyeznie. A bátrabbak megpróbálhatják tetszőleges sorrendben is - egyensúlyozva, lassú mozdulatokkal - egymásra helyezni. Ez a fejlesztő játék elősegíti az alapvető térbeli tájékozódást és az egyensúlyérzék, a szem- kéz koordináció fejlődését, miközben maximálisan hozzájárul a gyermek koncentrációs készségének növeléséhez. Ha te is örülnél egy ilyen fejlesztőjátéknak, akkor itt megvásárolhatod.

Hasonló türelemjáték az Elou parafa kavics is.

 

Babzsákok

 Az egyensúlyozó kis babzsákokkal remek célbadobó, egyensúlyozó játékokat lehet játszani, segítve gyermekünk térbeli tájékozódását.
Kiváló fejlesztőeszköz, hiszen fejleszti a:

  • testsémát,
  • testtudatosságot,
  • egyensúlyt,
  • nagymozgásokat,
  • tesközépvonal átlépését,
  • figyelmet,
  • végrehajtófunkciókat
  • finom motorikát

 A Fakuckóban választhattok az egyszerű horgolt, gömb alakú babzsák és a nagyobb, 15 cm x 15cm nagyságú, közül.

  

Grimm’s golyó fűzögető

 

A fűző játék az egyik legkiválóbb finom motorikus készséget megedző játékok egyike, amely fantasztikus hatással van az írást előkészítő folyamatokra. A Grimms szivárvány golyó fűzegető remek matematikai játékra hív akár otthon, akár az osztályteremben. A gyerekek ezeknek a segítségével könnyebben megértik a mennyiségek közötti különbséget.

 

 Makemaki ügyességi játék

 

Ha már a finom motorikus készség fejlesztésénél tartottunk, akkor kiemelném ezt a fantasztikus, szórakoztató Sushi készítő társasjátékot, amellyel akár egyedül is játszhat a gyermekünk, de a felnőtteknek is igazi kihívást jelent. Miközben újabbnál újabb recepteket készít el gyermekünk, rendkívül precíz és aprólékos munkával, játszva fejlődik a finom motorikus készsége, a koncentrációja, térbeli tájékozódása és problémamegoldó képessége. Kevés ilyen szuper játékkal találkozni. Jaj, és persze teljes mértékben fenntartható, csupa fa. Itt tudhattok meg többetz róla.

 Stockmar méhviaszgyurma

Szintén a finom motorikus készségek, a kreativitás fejlesztéséhez kiváló eszköz lehet a méhviaszgyurma, amely teljesen más, mint a többségi, sokak által már megszokott gyurma. A STOCKMAR méhviaszgyurma rendkívül sokoldalú és tiszta. A kezdetben kemény konzisztenciája megváltozik a kéz melegségére (kisebbeknek ajánlott előlágyítani), alakíthatóvá válik, és lehetővé teszi az összes elképzelhető  - akár térbeli forma elkészítését. Érdemes kisebb golyókként tárolni, úgy egyszerűbben lehet átmelegíteni,  formázni. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a méhviaszgyurmák

Homokírás – fejlesztő táblákkal

 Miért jó a homokírás?

  • fejleszti a finommotorikát
  • fejleszti a memóriát
  • segít a gyermekeknek kialéakítani a megfelelő sortávolságot
  • segít a betűk balról jobbra/ fentről lefelé történő írásában

Mindössze egy kis homokot, vagy rizst, lencsét - vagy bármi, ami épp kéznél van -  szükséges önteni a tálcába, és már kezdődhet is a móka!
A tálcán kialakított sínbe pedig különböző játékos feladatokat rejtő kártyákat helyezhetsz. Válogass itt homokozó tálcáink között.

 

Én mesém mesekártyák

Az Én mesém mesekártyákkal nemcsak a gyermek szókincse fejlődik, hanem a mesealkotás közben a lelkében rejlő apró vagy nagyobb sérelmek kerülnek feldolgozásra, ezáltal oldja a gyermekben a feszültséget. A mesekártyák gyönyörű képei segítik őt a saját meséje megalkotásában. Ugyanazokkal a kártyákkal is rengeteg különböző történet születhet. Nézd meg itt, hogy miért ajánljuk minden gyermeknek!

 

Memória, puzzle

A memória játékok segítik a gondolkodást, vizuális észlelést és a rövidtávú emlékezetet, amelyek szintén fontos elemei az iskolaérettségnek. A kirakók pedig jótékony hatással vannak a térlátás fejlődésére, a logikus gondolkodásra és a koncentrációra.

Szabadtéri játékok

 

Minden életkorban óriási értéket képvisel a szabadban töltött idő. Szabadtéri játékok közül a legkiválóbb a hinta, amelynek számos jótékony hatása van. Természetesen a hinta a gyerekszobánk része is lehet, így akár esős időben tudnak aktívak lenni gyermekeink. Az ugrálókötél is egy remek fejlesztő eszköz, amelyet szintén lehet akár beltéren is használni. Tavasztól őszig pedig hagyjunk teret a sok-sok sarazásnak, a homokban való dagonyázásnak.

 

Természetesen ennél sokkal több fejlesztő játékot találtok a Fakuckó virtuális polcain, amelyek hatékonyan támogatják az iskolába készülő gyermeked készségeit. A legfontosabb, hogy legyetek sokat a friss levegőn, és engedjétek szabadon játszani őket, szárnyaltassátok a fantáziájukat a nyíltvégű játékokkal.

 

Ha bármilyen kérdésed van, kérlek fordulj hozzánk bátran! :)