Kérdése van? Írjon nekünk: info@fakucko.eu

Blog

Hogyan játsszunk a fa szivárvány játékkal?

Katica
2021.10.31 10:59
Hogyan játsszunk a fa szivárvány játékkal?

Ha egy igazán sokszínű játékra vágysz, ami egyszerre oktató és kreatív játékra ösztönöz, akkor a fa szivárvány játék a lehető legjobb választás lesz.

 

A klasszikus fa kockák mellett a fa szivárvány az egyik legelterjedtebb nyílt végű gyerekjáték. A gyerekek sokféleképpen egymásra rakhatják és elhelyezhetik a fából készült szivárványíveket, ezzel pedig végtelen lehetőséget ad, hogy kreativitásukkal bármit megépíthessenek. Cikkünkben betekintést kaphatsz, hogy mi miket alkotunk belőle a fiaimmal :)

Miért olyan népszerű a fából készült szivárvány játék?

 

Egyrészt azért is, mert szemet gyönyörködtetőek, másrészt pedig mert egy tipikus nyílt végű játék. Nyílt végű játékokról akkor beszélünk, amikor a gyermek instrukciók nélkül, akár helyes vagy helytelen módon játszik egy játékkal. Ahogy a nyílt végű játéknál, úgy a szivárvánnyal is a gyermek találja ki játék szabályait és általában nincsenek konkrét célok/ eredmények. Tulajdonképpen azt is mondhatnánk, hogy a nyílt végű játékok 90%-a maga a gyerek és csupán 10% a játék.

A fa szivárvány építő játék fejleszti a gyermek finom motoros készségeit, a tapintási érzékelését, a koncentrációját, a számolási készségeit, a képzeletet és próbára teszi a türelmét. A szivárvány a szó legigazibb értelmében oktatójáték is, amely segít a kisgyermekeknek az olyan összetett gondolatok megértésében, mint a méret.

 

Milyen korosztálynak való a fa szivárvány játék?

 

A nyílt végű játékoknál nem kell korosztályt meghatározni, hiszen minden korosztályú gyermeknek tökéletes, és kiválóan alkalmasak a megosztáshoz.

A fából készült Pinter Woods és Grimm's szivárványokat én leginkább az 1 év feletti gyermekek számára ajánlom, mivel ők már rendelkeznek némi motoros képességekkel. A szülőknek nem kell aggódni, hiszen nincsenek apró darabok, amelyeket a gyermeke lenyelhetne, nincsenek éles szélei, amivel megvághatná magát, valamint a készítők csak kezeletlen fával dolgoznak és a felületkezelésre használt impregnáló gyantaolaj DIN EN 71/3 szerint gyermekjátékok kezelésére alkalmas, illetve DIN 53160 alapján nyál- és izzadságálló.

 

Mi minden építhetünk fa szivárványból?

 

 

Szivárványainkat számtalan módon fel tudjátok használni, ami nyilván függ attól is, hogy milyen korú gyermek használja. Mind Pinter Woods, mind a Grimm's szivárványainak különleges csiszolásuknak köszönhetően rendkívül jó a tapadásuk és az ívek 8 cm vastagsága biztosítja, hogy a lehető legkreatívabb építményeket alkothassunk velük.

 

1. Építsetek karámot

 Kisebb gyermekek előszeretettel építenek a szivárványból egyszintes lakóhelyet kedvenceinek. Nálunk itt épp egy kisebb karám épült a bambusz állatainknak, de lehetne akár egy baromfiudvar is vagy épp egy kisebb bútorokkal berendezett lakás a manóknak :)

 

 

2. Tökéletes garázs az autóknak

 

 Fiús anyukaként gyakran szembesülők azzal, hogy a fa szivárványunkból éppen egy garázs épül. Amint látjátok, felhasználtuk a félköröket is a szivárvány kiegészítőjeként.

 

 

 3. Készüljön egy szuper autópálya

 Az autóknak remek pályát építhetünk a szivárvány íveiből, ezzel egyúttal felfedezi gyermekünk a méretkülönbségeket is az egyes ívek között. Rakjátok növekvő sorrendbe az íveket :)

 

 

4.  Barlang szivárványból

 

 A kisebb gyerekek rendkívül élvezik, ha bunkert építhetnek maguknak, vagy kedvenceiknek.

 

 

 5. Szimmetria felismerése

 Tökéletes módja, hogy a szivárvány segítségével megtapasztalhassa gyermekünk a formát, szimmetriát, méreteket.

 

 

 6. Alkossatok formákat

 Legyetek kreatívok és találjátok ki, hogy hogyan lehetne állatokat vagy különböző formákat alkotni az ívek segítségével.

 

        

 

7. Ismerjétek meg a színeket

 Osztályozzátok a játékaitokat, vagy az egyensúlyozó köveket , vagy a Grimm's golyókat színek alapján, és tegyétek a megfelelő helyre.

 

 8. Fedezd fel az egyensúlyt

 A Pinter Woods és Grimm's szivárványokkal remekül lehet szebbnél szebb formákat létrehozni a megfelelő csiszolásának és méreteinek köszönhetően. A gyermek felismeri a méretek és azok súlybéli különbségekből adódó lehetőségeket.

 

 

 

 

 

Miért szeretjük a Pinter Woods és Grimm's szivárványokat?

 

Elsősorban én is édesanya és pedagógus vagyok, ezért olyan termékeket kínálok Nektek, amelyeket én is jó szívvel adok gyermekeim kezébe

A Pinter Woods szivárványok egy szívvel - lélekkel készült darabok, amelyek itt, Magyarországon születtek. Pintér Gábor szavait idézve: ,,Nem egy árucikk, hanem egy kapocs két ember között! Mert adni jó! ’’

Emellett fontos kiemelni magas teherbírását, különleges csiszolását, amely a kiváló tapadást biztosítja, valamint építhetőség szempontjából szintén nélkülözhetetlen, hogy 8 cm szélességűek és optimális vastagságúak az ívek. Természetesen a meseszép színek is maximálisan hozzájárulnak elégedettségünkhez.

A Fakuckóban többféle színben és méretben kaphatóak a fa szivárványok. Számomra a Pinter Woods szivárványok közül a 10 ívű szivárvány - az arany középút – tökéletesen megfelelő mennyiség, és méret szempontjából is jó választásnak tűnik. Ezért van lehetőségetek ebben a méretben a natúr szín mellett két féle színösszetétel közül választani. A Grimm's szivárványok közül pedig a közkedvelt 12 ívű szivárványt találom a legjobb választásnak. Ezek méretükben hasonlók. Érdemes tudni, hogy a Pinter Woods szivárványok jóval nagyobbak, mint a Grimm's szivárványok, és nehezebbek is. A 10 ívű Pinter Woods szivárvány 38 cm x 19 cm x 8 cm, míg a 12 ívű Grimm's szivárvány 35,5-36,5 cm, magassága 18 cm, vastagsága pedig 6,5 cm. Nincs igazán jó választás, mindenkinek más a befutó.

A Grimm's márkát nyilván nem kell senkinek bemutatni, hiszen már 1978 óta családvezérelt és fenntarthatóan irányított gyártó, amely biztonságos és kiváló minőségű játékokat gyárt a németországi Sváb-hegy lábánál. A termékfejlesztésben és -tervezésben a Waldorf-oktatás és más reformpedagógiai megközelítések vezérlik őket, mint például a Montessori. 

Az összes szivárványunkat és a hozzájuk illő kiegészítőket itt nézheted meg.