Kérdése van? Írjon nekünk: info@fakucko.eu

Blog

Waldorf játékkalauz

Katica
2023.02.06 11:09
Waldorf játékkalauz

Mik azok a Waldorf játékok?

Mi az a Waldorf és mit jelent?

Biztosan hallottál már a Waldorf pedagógiáról, vagy a Waldorf játékokról. Elgondolkodtál már, hogy pontosan mit is jelentenek?

Mielőtt elmerülnénk a Waldorf játékok világában, ismerjük meg röviden, hogy mi is az a Waldorf oktatás.

A Waldorf pedagógia, nevelés Rudolph Steiner filozófus, polihisztor elvein és tanításain alapul. A Waldorf-pedagógia az emberi fejlődés megértésével ismeri fel a felnövekvő gyermekek szükségleteit. Steiner meggyőződése az volt, hogy a gyerekeknek tapasztalatokon keresztül kell tanulniuk. A Waldorf-oktatás gyakorlati tanuláson és játékalapú tevékenységeken keresztül ápolja az értelmi, érzelmi és fizikai fejlődést.

 

Milyen egy Waldorf – játék?

 

"A leghatékonyabb nevelés az, ha a gyereknek szép dolgok között kell játszania." Platón

 

Ha láttál már egy Waldorf óvodát, akkor észrevehetted, hogy minden játék fából és természetes anyagokból készült. Hogy miért? A Waldorf-hagyomány szerint a játékok melegséget, szépséget hordoznak magukban, amelyeket csakis a természetes elemek mint a fa, a gyapjú és a selyem képesek adni. Mindezek az anyagok egyszerre táplálják a gyermekek érzékszerveit.

 

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe, ha otthonra választunk Waldorf játékokat?

 

A Waldorf játékok gyönyörűek

A Waldorf-oktatás filozófiája szerint a látás ugyanolyan fontos, mint a tapintás – ezért a Waldorf-játékoknak szépnek is kell lenniük. Ahogy egy Waldorf óvodában, úgy otthon is legyen az elsődleges célunk, hogy a gyermekeket szépséggel vegyük körül. A természetes, gyönyörű játékok ápolják a gyermek „életérzékét”, ahogy Steiner is mondja. Szülőként sokkal felemelőbb, ha egyszerű, szép, természetes játékok vannak a gyerekek játékpolcán, mint a kaotikus műanyag játékok halmai.

 

 

A Waldorf játékok nyíltvégűek

 

A Waldorf pedagógia azt vallja, hogy a játékoknak nyíltvégűnek kell lenniük. Ezek a játékok a kreativitás és a képzelet használatára ösztönöznek. A nyílt végű játékon keresztül a gyerekek döntéshozatal és problémamegoldás útján hozzák létre saját eredményeiket.

A végtelen játék ösztönzése érdekében a Waldorf-játékokat gyakran a lehető legegyszerűbbre, sok részlet nélkül tervezik. Ez szabadságot ad a gyerekeknek, hogy több fantáziát alkalmazzanak, miközben életre keltik a játékot.

Mivel a Waldorf-játékok annyira nyitottak, felesleges, hogy sok legyen belőlük. Néhány egyszerű játék mindenre elegendő, amivel gyermeke játszani szeretne.

A játékselyemből egy óra leforgása alatt takaró, szoknya, köpeny vagy fejkendő válhat. Egy fahasáb felhasználható építkezésre, lehet belőle étel vagy pénz, vagy bármi más, csakis a gyermekünk fantázája szab határt. De ide sorolhatnánk a szivárvány játékokat , tálakat, érméket, golyókat is. 

A természetben a botból ember lehet, a virágból ágy, a fűből táplálék. A nyílt végű játékban a lehetőségek valóban végtelenek! A Waldorf játékok inspirálnak és tanítanak az egyszerű kialakítás révén.

A nyílt végű játékok gyakorlati tapasztalatokon keresztül segítik a gyerekeket a tanulásban.

 

A Waldorf játékok érzékszervi tapasztalatokat adnak

 

A kisgyermekek minden érzékszervükkel fedezik fel a világot, és ez jellemző a játékok kapcsán is. A játékokat először a szájukba veszik, megszagolják és megérintik, ezért fontos olyan játékokat választani, amelyek táplálják és kielégítik a gyermek érzékszerveit.

 

Sok természetes fából készült játék valóban művészeti alkotás, és gyönyörűen mutat a gyerekszobában vagy máshol az otthonban, még akkor is, ha a gyermekünk már megnőtt.

 

Hogyan válassz tökéletes játékot gyermekednek vagy ajándékba?

Hogyan válassz tökéletes játékot gyermekednek vagy ajándékba, tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • Biztonságos?
  • Kellemes az érzékszerveknek?
  • Fantáziadús játékra hív?
  • Nyílt végű (azaz többféleképpen lehet vele játszani)?
  • Ez gyönyörű?
  • Környezetbarát?

Ha a legtöbb kérdésre igennel válaszoltál, akkor nagy eséllyel egy gyönyörű játékot választasz, amellyel évekig játszani fog a gyermeked, és továbbadhatja a következő generációnak!

Amennyiben tetszik a Waldorf szemlélet, akkor nézd meg mindenképp a Kerek esztendő könyvsorozatunkat illetve a kreatív alkotásaitokhoz pedig itt találtok megfelelő eszközöket. Az hogy melyik korosztálynak milyen eszközöket adjunk a kezébe itt találtok egy remek összefoglalót.

Bízom benne, hogy ez a kis Waldorf játékkalauz segített megérteni ezeknek a különleges, kézzel készített játékoknak a történetét és küldetését, amelyek immáron több, mint 100 éves múltra tekintenek vissza. Minden szülőnek rendkívül fontos, hogy biztosítsa gyermekeinek a fejlődéshez szükséges eszközöket. A Waldorf játékok órákig kínálnak ötletes játékot, és örökséggé válnak, amelyet a következő generációnak továbbadnak.

Az összes Waldorf termékünket itt találjátok.