Kérdése van? Írjon nekünk: info@fakucko.eu

Blog

Hogyan válasszunk jó fejlesztő játékot?

2021.07.16 10:16
Hogyan válasszunk jó fejlesztő játékot?

Napjainkban a gyerekeknek szánt játékok választéka végtelen. A megfelelő játék kiválasztása nagyon nehéz feladat. Természetesen minden szülő, nagyszülő vagy keresztszülő olyan játékot szeretne adni, amely ideális a gyermeknek. De honnan lehet tudni, hogy egy játék jó-e a gyereknek? Ebben a blogcikkben ebben segítünk Nektek. Jó szórakozást hozzá!

Melyek az oktatás szempontjából értékes játékok?

A legtöbben valószínűleg hallottatok az „oktatás szempontjából értékes játék” kifejezésről. De hogy valójában mi áll mögötte, az sokak számára nem világos.

A Fakuckóban úgy véljük, hogy az oktatás szempontjából értékes játékokra elsősorban három dolog jellemző: valódiak, nyílt végűek és nem feltűnőek.

Valódiak abban az értelemben, hogy a játékok legyenek kiváló minőségűek, biztonságosak és képesek legyenek ösztönözni a gyermekek játékát anélkül, hogy eltörnének és csalódást okoznának. Nyílt végűek abban az értelemben, hogy a játékkal való elfoglaltság ,,játékérzeten" alapszik, de ez túlléphető, és szabadságot ad a gyermek fantáziájának, hogy megtalálja benne saját játékát. És végül: nem feltűnőek abban az értelemben, hogy bizonyos motoros, koordinációs vagy intellektuális készségeket előmozdítanak, de ezt oly gyengéd impulzusokkal érik el, amelyek nem terhelik túl a gyermeket.

A minőségi, oktatási szempontból értékes, fejlesztő játékok pozitívan támogathatják a gyermeket fejlődésében, kísérhetik felfedezése szellemét, és gyönyörű, ötletes játékélményeket adhatnak számára.

 

Az oktatási játékok ösztönzik a gyermekek kreativitását

Annak érdekében, hogy egy játék oktatási szempontból hasznos is legyen, ösztönöznie kell a gyermekek kreativitását és fantáziáját. Ezért ne válasszunk olyan játékot, amelynek csak egy meghatározott célja van, például játékfegyvert, villogó – zenélő játékokat, mert a gyerekek gyorsan elveszítik érdeklődésüket irántuk. Ugyanakkor a játéknak rendkívül sokoldalúnak kell lennie. A kicsik így újra és újra felhasználhatják más módon, és szabadon engedhetik kreativitásukat. Például gyermekeid többféleképpen használhatják az építőkockákat, építhetnek belőle kastélyokat és palotákat, később pedig felhasználhatják a babakonyhában is.

Az érzékek fejlesztése

Mérhetetlenül lényeges, hogy a játékok színét és alakját is változtatni kell. Ez kiváló módja annak, hogy gyermeked különböző színekkel, formákkal és anyagokkal érintkezzen a játék során. A Fakuckó környezetbarát játékai természetes anyagokból készülnek, ezért minden szempontból tökéletesen megfelelnek ennek a célnak, akár egy parafa játékot választasz, akár a tapintást fejlesztő Goki párkeresőjét, vagy egy egyszerű fa építőkockát, minden esetben nagyszerűen fogja támogatni gyermeked kreativitását.

 

Melyik korban milyen játékot célszerű választani?

 

A játéknak mindig meg kell felelnie a gyermek életkorának. Ha gyermekei „túl korán” játszanak egy adott játékkal, akkor sajnos kudarcot és csalódást okozhatnak és így elronthatják a játék örömét. Egy későbbi cikkben erről bővebben olvashattok.

Ügyelj, hogy biztonságos és minőségi játékokat adj gyermekednek

Sajnálatos módon nem minden játék igazán biztonságos és alkalmas a gyermekek számára. Újra és újra előfordul, hogy a játékokat vissza kell hívni káros anyagok vagy lenyelhető apró részek miatt. A hivatalos szimbólumok útmutatást nyújtanak Nektek a játékok vásárlásakor. Továbbá tartsuk szem előtt, hogy kisebb gyermekek esetében mellőzzük a kisebb darabokat is tartalmazó játékokat, amelyek fulladást okozhatnak. Továbbá kerüld azokat a játékokat, amelyeknek éles, hegyes vége van, mert könnyen sérüléshez vezethetnek.

 

 

 

Milyen játékok megfelelőek fogyatékossággal élő gyermekek számára

A fogyatékossággal élő gyermekekre is a fent említett szempontok érvényesek. Tehát meg kell felelniük a gyermek fejlettségi szintjének, képesek legyenek felébreszteni bennük a kíváncsiságukat, ösztönözni kell őket a játékra és fejleszteniük kell a kreativitásukat. Olyan játékokat válasszunk, amivel nem tudják megsérteni magukat. Ami a legfontosabb, hogy az erősségeit kell bennük erősíteni, és nem a lehetséges gyengeségeit.

A fogyatékosság típusától függően a speciálisan tervezett játékok hasznosak és szükségesek lehetnek a gyermek speciális igényei miatt: Olyan játékok, amelyek egyszerre a lehető legtöbb érzékszervet vonzzák - egyszerű formák, tiszta színek, érdekes felületek, amelyek támogatják vagy kompenzálják az elégtelenül képzett készségeket. Az élénk, nagy kontrasztú színekkel és jól felépített felületekkel ellátott játékok például arra törekednek, hogy segítsék a súlyosan látássérült gyermek számára láthatóbbá tenni a világot.

 

Reméljük, hogy jó áttekintést tudtunk adni arról, hogy mik a legfontosabb szempontok egy játék választásakor, és egy kicsit megkönnyítjük a következő vásárlást. Melyik a kedvenc játéka a gyermekeidnek? Kérjük, írd meg nekünk a megjegyzésben vagy üzenetben. Örömmel várjuk.