Regisztrálj, majd a hírlevélre való feliratkozás megerősítése után az 500 Ft –ot érő pontok automatikusan a TIÉD, valamint minden megvásárolt termék után hűségpontokat írunk jóvá, amelyet következő vásárlásaid során beválthatsz. Légy részese Te is!

Kérdése van? Írjon nekünk: info@fakucko.eu

Blog

Műanyagmentes július

Katica
2021.07.06 10:31
Műanyagmentes július

A műanyagmentes július ( Plastic Free July) egy olyan globális mozgalom, amely arra ösztönzi az embereket a világ minden táján, hogy csökkentsék a műanyagokat otthonukban és elkerüljék az egyszer használatos műanyagokat a munkahelyükön, iskolában vagy akár a helyi kávézókban. Rengeteget tehetünk magánemberként a háztartási hulladék csökkentése érdekében, például csökkenthetjük a vásároltakat, újra felhasználhatjuk a már megvásároltakat, vagy legalább a hulladékokat megfelelően újrahasznosíthatjuk.


Miért van annyi műanyag játék?


Mindenhol körülvesznek bennünket a műanyag játékok. Olcsóak, élénk színűek, így nem is csoda, hogy gyermekeinket vonzza. Hulladéklerakóknak szánják őket, mivel általában más anyagokból is állnak, például fémekből, ami szinte lehetetlenné teszi az újrahasznosítást. Ezek a játékok többnyire csak egy szerepet töltenek be, és újrahasznosítani sem lehet őket. Megfordulnak születésnapokon és ünnepnapokon, ajándék táskákban a partikon és még a gabonadobozokban is. Az ilyen kis csecsebecsék csak rövid időre kötik le gyermekünk figyelmét, majd eldobják őket. És persze sokszor ezek a játékok olyan kevés anyagból készülnek, hogy néhány használat után szétesnek és gyorsan a szemetesbe kerülnek. Ugye ismerős?

Íme a Fakuckó legfontosabb tippjei a „játékpazarlás” csökkentésére:

1. Vásárolj kiváló minőségű, fa, parafa, de mindenképpen természetes anyagból készült játékokat,

amelyek még sok éven át (és sok gyereknél) megmaradnak: Nyílván ez azt is jelentheti, hogy egy kicsit többet költesz előre, de
a) tudni fogod, hogy kiváló minőségű, szigorúan tesztelt terméket kaptál, amelyet biztonságosan használhat a gyermeked, és
b) tudod, hogy nem kell hamarosan kidobni, és így kevesebb hulladék keletkezik! Ne feledd: A legkörnyezetbarátabb játék az, amelyet végül soha nem dobnak el, és használatban marad.


2. A játékokat ajándékozd el a családban:

A fenti ponttal összhangban egy jól elkészített játék átadható egyik gyermekről a másikra. Például, ha az elsőszülött gyermeked kinőtte a futóbiciklit, add át a következő gyermekednek. Ha egy kicsit különlegesebbé szeretnéd tenni, akkor bátran fesd át gyermeked kedvenc színére.


3. Tartsd a játékokat a körforgásban: A kevesebb néha több


A ,,kevesebb több" megközelítést ajánlott alkalmazni, hogy megkíméljük gyermekeinket a túlterheltségtől. Számos tanulmány alátámasztja, hogy a kevesebb játék arra ösztönzi a gyermeket, hogy öszpontosítson és kreatívabb, ötletesebb játékokat folytasson. Tapasztalatból mondom, hogy a kevesebb játék jelenléte képes arra, hogy gyermekeink sokkal hosszabb ideig élvezzenek egy-egy játék társaságát.
A körforgás alapvetően annyit jelent, hogy a játékokat és a könyveket forgásban tartjuk, mindig egy része a játékoknak a padláson, vagy az ágyneműtartóban pihen, majd kicseréljük őket.


4. Játékok felajánlása


Ha a családban nem tudjuk kinek továbbadni fa játékainkat, akkor gondoljunk arra, hogy hogyan kerülhetjük el azok szemétbe kerülését. Remek érzés, ha a már nem használt játékaink más gyermekeknek örömet okoznak. Lehetőség van jótékonysági szervezetnek vagy játszóházaknak adományozni a már nem használt játékainkat. Érdemes részt venni piacokon, vagy akár a Facebook Marketplace-n, csoportokban is felajánlani kihasználatlan játékainkat.


5. Időtlen fajátékok megőrzése


Tárold a jó minőségű, természetes játékokat a jövő generációi számára: Tudom, hogy valószínűleg még egyáltalán nem a gyermeked gyerekeire fogsz gondolni ... de képzeld csak el, hogy mennyire fantasztikus lenne mégis megtartani gyermeked kedvenc játékát, hogy majd a későbbiekben továbbadhasd az ő gyermekeinek. A mi gyermekeink is játszanak a mi gyermekkorunk óta féltve őrzött kincsekkel, és nemcsak nekünk, de nagyszülőknek is csodálatos érzés.

Ezek a legfontosabb tanácsaink Nektek a játékok maximális kihasználásához és a hulladéklerakóba kerülő játékok mennyiségének csökkentéséhez! Ha lennének további tippjeid, szívesen meghallgatnánk őket - bátran oszd meg őket velünk. Reméljük, hogy ez a blogbejegyzés elgondolkodtatott és ötleteket adott, amelyekkel csökkenthetjük gyermekeink ökolábnyomát.

Csatlakozzatok Ti is a természetes-, ökojátékok kedvelőihez! Válogassatok a Fakuckó virtuális polcain!